Ta sycąca kolacja z makaronem oczarowała moich gości. Jest tania, prosta i zdrowa

Dodano:
Spaghetti bolognese z dynią i czerwoną soczewicą Źródło: Shutterstock / Daniela Baumann
Spaghetti bolognese z dynią to doskonały pomysł na pyszną kolację z makronem. Podałam je ostatnio gościom i byli zachwyceni. Przepis jest banalny.

Spaghetti bolognese podałam ostatnio jako pyszną kolację z makaronem. Włoskie danie moim zdaniem należy urozmaicać, więc dodałam do niego mało oczywiste składniki. Tym razem padło na dynię. Kupiłam smakowitą odmianę muscat i użyłam jej oprócz pomidorów. Gotowałam dla niejedzących mięsa znajomych, więc mieloną łopatkę wieprzową, której zwykle używam, podmieniłam jeszcze na czerwoną soczewicę. Wyszło smacznie i syto.

Jak zrobić pyszną kolację z makaronem?

W mojej wersji spaghetti bolognese zamieniłam tylko mięso i część pomidorów. Tradycyjne trio, czyli marchew, cebula i seler naciowy poddusiłam je jak w oryginalnym przepisie. Potem dodałam opłukaną soczewicę, pokrojoną dynię oraz bulion i dość krótko wszystko gotowałam. Doprawiłam na koniec ziołami i podałam z osobno ugotowanym makaronem. Smak był nieziemski.

Przepis: Spaghetti bolognese z dynią i czerwoną soczewicą

Pyszna kolacja z makaronem inspirowana włoskim daniem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
602 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g suchego makaronu spaghetii
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 125 ml bulionu waryzwnego
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 400 g dyni muscat
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duża marchewka
  • 1 większa cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pieprz
  • sól
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówMakaron ugotuj w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu, odcedź. Dynię oczyść, pokrój w kostkę. Marchewkę obierz, pokrój w półtalarki. Seler naciowy opłucz pokrój w cienkie paseczki. Cebulę i czosnek pozbaw łupin i posiekaj. Czerwoną soczewicę przepłucz na sicie.
  2. Gotowanie sosu bologneseNa dnie głębokiego garnka rozgrzej olej rzepakowy, wrzuć cebulę, marchewkę i seler naciowy. Gdy cebulka zmięknie, dodaj czosnek, koncentrat pomidory oraz słodką paprykę. Przesmaż krótko, a następnie wrzuć dynię, pomidory z puszki i soczewicę. Wlej bulion i sos sojowy. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż dynia i soczewica będą miękkie (13-15 minut). Dopraw tymiankiem, szczypta soli i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Podawanie spaghetti bolognese z dyniąNa talerzach ułóż odcedzony makaron. Dodaj sos bolognese z dynią i udekoruj wedle uznania.

Jak podawać dyniowe spaghetti bolognese?

Podobnie jak w przypadku tradycyjnej wersji włoskiego dania, warzywną odsłonę spaghetti bolognese z dynią możesz posypać startym parmezanem. Polecam ten krok, bo twardy i aromatyczny ser znakomicie podkreśla smak dyni. Roślinną alternatywą będą nieaktywne płatki drożdżowe lub zamienniki przygotowane z nerkowców. Moi znajomi je uwielbiają.

Do dania możesz też wykorzystać zieleninę. Natka pietruszki czy kolendra doskonale wpasują się w proponowaną kompozycję smaków i nadadzą włoskiemu daniu odświeżającego charakteru.

Inne wersje kolacji z makaronem

Zamiast dyni muscat możesz postawić na dowolną inną. Jedyne co będzie wtedy konieczne to odpowiednie doprawieni, gdyż nie wszystkie odmiany warzywa mają tak samo intensywny smak. W przypadku dyni hokkaido, ze względu na jej wyjątkowy mączysty miąższ, niezbędne może też okazać się dodanie płynu do sosu.

Jeśli chcesz, możesz zrobić spaghetti bolognese z mięsem mielonym i dynią. Tradycyjnie włoskie danie zawiera mieloną wołowinę i trzeba ją dodać do potrawy zaraz po zeszkleniu warzyw, a następnie zrumienić i dusić z sosem. W takiej wersji polecam użycie pieczonej dyni i dobre jej zblendowanie. Bulion polecam wlewać do gotowanej kolacji z makaronem w miarę potrzeby, do momentu, aż duszone mięso będzie na tyle miękkie, że będziemy chcieli już tylko zagęścić sos. Samą pastę wrzucasz już po przyrządzeniu sosu.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...